Diagnotiskt ultraljud
Vad är ultraljud?Diagnostiskt ultraljud är mest känt för att titta på bebisar hos gravida. Det är precis samma teknologi men istället för att titta på foster kan man se kroppens strukturer såsom senor, muskler, ligament, slemsäckar, höljet på skelettet, svullnader och nerver. Det är med hjälp av kristaller i proben som högfrekventa ljudvågor skickas ner i vävnaden och studsar tillbaks och på så sätt kan systemet måla upp en bild i gråskala där man kan urskilja olika strukturer med hög upplösning. Detta är en teknisk diagnostik som alltid måste underbyggas av en kliniskt diagnostik. Tillsammans får man en mer omfattande bild av problemet.
När är det bra att utföra ultraljud?
Muskoluskeletalt ultraljud ger en högupplöst bild av kroppens strukturer och är bra för att bedömma omfattningen på skador i muskler, senor, ligament och vissa leder. Man kan också se svullnader, kalk, blödningar och inflammation. Fördelen med ultraljud att man kan utföra en undersökning direkt när behovet finns utan att skicka vidare för vidare undersökning med väntetider och fler besök som följd. Det har också fler fördelar jämfört med MR då man kan stressa strukturer och röra på strukturer samtidigt som undersökningen. Vidare har ultraljud en sk.a. dopplerfunktion vilket visar blodflöden som kan visa problem som är vanliga som MR inte alls visar. Ultraljud har sin begränsning när man vill se djupt in ryggrad och vissa leder. Man ser strukturer ner till ben men ser inte igenom ben med ultraljud och därför bör det inte användas vid bedömning av nedanstående problem.
Vid följande problem används inte ultraljud för bedömning
• Rygg och nacke
• Benbrott
• Stressfrakturer
• Främre labrumskada i axelled
• Bucket handle-meniskskada
• Främre korsbandsskada i knäet
Ultraljud jämfört med andra tekniska undersökningar
Med ultraljud ser man endast ner till höljet av skelettet och kan inte bedömma inne i skelett. Därför är det inte pålitligt för att bedömma frakturer. Röntgen där man ser nästan enbart skelett är det man använder vid frakturmisstanke. Magnetkamera (MRI) ser både skelett och mjukdelar djupt ner och in i leder och ryggrad där ultraljud har sin begränsning. Men ultraljud har en högre upplösning än MRI vilket gör det väldigt lämpligt att bedömma många muskuloskeletala problem på ett minst lika bra sett. Ultraljudets styrka är framförallt att det är lättillgängligt och att man kan utföra en dynamisk undersökning vilket innebär att man kan röra på strukturer samtidigt som man undersöker.